Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Πέρα


Σύντομο ιστορικό

Pera logoΗ Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Πέρα ιδρύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1860. Ιδρυτικά μέλη και οι πρώτες δωρήτριες της ήταν οι Ελένη Ν. Ζαρίφη, Μαρία Σκυλίτζη, Βιέρου Σ. Σκυλίτζη, Βιέρου Κ. Αγελάστου, Χρυσή Χρυσοβελόνη, Λουκία Καραθεοδωρή και Σμαράγδα Μπαλτατζή. Στόχος της ήταν να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες της και στεγαζόταν στην αίθουσα του Κεντρικού Παρθεναγωγείου «των απόρων κορασίων της Κοινότητας».

Η βοήθεια, που ξεκίνησε αμέσως μετά, ποικίλε από χρήματα, ρουχισμό, φάρμακα, τρόφιμα, κάρβουνα, και ιατρική περίθαλψη κατ’ οίκον και στο ιατρείο που ίδρυσε το 1880. Το 1870 στήριξε τους φυλακισμένους που καταδικάστηκαν για χρέη πληρώνοντας τις οφειλές τους. Φρόντιζε, επίσης, να προσλαμβάνει άτομα με ανάγκη εργασίας στα εργαστήρια ραπτικής, υφαντικής πλεκτών και κεντημάτων που λειτουργούσαν στις εγκαταστάσεις της από το 1876 σε οικία με ενοίκιο. Για τα παιδιά των γυναικών που εργάζονταν εκεί αλλά και για όσες μητέρες ανήκαν σε μονογονεϊκές οικογένειες, δημιούργησε νηπιαγωγείο για την απασχόλησή τους. Τα εργαστήρια αναλάμβαναν να ράβουν φορέματα και στολές για το Νοσοκομείο Χασεκί και το Λύκειο Γαλατασαράι καθώς και να κεντούν για προίκες.

Η ίδρυση των εργαστηρίων συνεπάγετο την απόκτηση ιδίου κτιρίου. Με τις εργασίες της επιτροπής των εράνων, την προσφορά οικοπέδου του μέγα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού στην Οδό Νανέ Αρ.15, τις προσφορές δωρητών, η επιτροπή προέβη στις 11 Μαΐου 1877 στην οικοδομή της οποίας τα εγκαίνια στο κτίριο τελέσθηκαν το Δεκέμβριο του αυτού έτους. Το κτίριο είχε γίνει γνωστό παντού με τα κόκκινα τούβλα στην πρόσοψη και την επιγραφή με μεγάλα γράμματα «Φιλόπτωχος Αδελφότης» και το επί του κατωφλίου χαραγμένο “Ερδ' αγαθόν”, που εξέλεγε ως έμβλημα ο Ανδρέας Συγγρός.

Τα άτομα που επωφελούνταν ήταν στην πλειοψηφία τους Ρωμιοί. Ωστόσο, αρκετοί ήταν και οι αλλοεθνείς. Τα έσοδα της βασίζονταν κυρίως στις συνδρομές των μελών της και σε δωρεές εύπορων μελών της κοινότητας. Ακόμη, οργανώνονταν φιλανθρωπικοί χοροί που ενίσχυαν οικονομικά τη Φιλόπτωχο. Ευεργέτες που στήριξαν τη Φιλόπτωχο οικονομικά αλλά και με την καθοδήγησή τους μέσα στα χρόνια λειτουργίας ήταν οι Δρ. Αλέξανδρος Πασπάτης, Δρ. Αλέξης Μαυρογέννης, Ανδρέας Συγγρός, Στέφανος Ζαφειρόπουλος, Λεωνίδας Ζαρίφης, Πάτρος Κλάδος, Παύλος Στεφάνοβιτς, Αντώνιος Βλαστός, Οδυσσές Νεγρεπόντης, Γ. Κορόντος, Χρηστάκης Ζωγράφος, Γ. Ζαφειρόπουλος, Πέτρος Καμάρας, Δημήτρης Ταμβάκος.

Παράλληλα, το 1894 άρχισε η λειτουργία σιδερωτηρίου και πλυντηρίου ενώ το 1895 εγκαινιάστηκε τμήμα επιμόρφωσης νοσηλευτριών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στα σπίτια τους. Το 1898 εκφράζεται η ανεπάρκεια του κτιρίου. Με την εκκαθάριση της κληρονομιάς του Μ. Εθν. Ευεργέτου Αλεξάνδρου Γεωργιάδου το 1904, με την επιθυμία του Μ. Εθν. Ευεργέτου κ. Ζαχαρία Χατζόπουλου το 1905 να παραχωρήσει το γήπεδο του στην Οδό Τηλεγράφου και εν τέλη τη συμφωνία του το 1906 για χαμηλότερη τιμή πώλησης, στις 3 Σεπτεμβρίου 1907 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου κτιρίου και το έτος 1909 η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Πέρα άρχισε να στεγάζεται στο παρόν επιβλητικό ιδιόκτητο κτίριο, που κατασκεύασαν ο Βίκτωρ Αδαμαντίδης, ο Δημήτρης Πετσίλλας και ο Οδυσσέας Πουσκουλούογλου και επόπτευσαν ο Περικλής Φωτιάδης και ο Πάτροκλος Καμπανάκης. Το δε κτίριο στην Οδό Νανέ το αγόρασε η μεγάλη ευεργέτησα της Αδελφότητος, Ελένη Ν. Ζαρίφη και το δώρισε στην Κοινότητα όπως χρησιμεύσει ως Παρθεναγωγείο. Στη μαρμάρινη πλάκα μετά από το κατώφλι στην είσοδο, που μεταφέρθηκε από το προηγούμενο ιδιόκτητο κτίριο της, αν και δεν διαβάζεται πλέον, υπάρχει η φημισμένη επιγραφή « ̓Έρδ’ ἀγαθόν», που χαράχτηκε με την επιθυμία του Ανδρέα Συγγρού.

Στις αρχές του 1913, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου αποτελούνταν από 14 γυναίκες, αλλά με τη μείωση των παραγγελιών από το 1928 έως το 1944, ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου μειώθηκε σε 10 και στη συνέχεια σε 8, τη δεκαετία του 1970 σε 7 και τη δεκαετία του 1980 σε 5. Η Φιλόπτωχος συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο στηρίζοντας οικονομικά μέλη της κοινότητας. Νοικιάζει το οίκημα σε διάφορους φορείς και χρησιμοποιεί τα εισοδήματα για το έργο της. Εκεί στεγάζεται η εφημερίδα «Ηχώ της Πόλης». Εκεί έχει την έδρα του και ο περίφημος Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, ένα από τα παλαιότερα αθλητικά σωματεία της Τουρκίας.

(Από την «ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1908, ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΕΡΑΡΔΩΝ 1909, Βιβλιοθήκη Σισμανογλείου Μεγάρου, Πόλη) 

Donate button 1